
Op de Youless site wordt een blog bijgehouden met nieuws en tips met betrekking tot de Youless energy monitor. Volg deze blog om meer uit je Youless te halen.
Koppelen met PVOutput
door Andras Tucsni
Zonnestroom monitoring met de YouLess en PVOutput

Met het mooie weer van de afgelopen dagen doen zonnepanelen bezitters het goed wat zonnestroom opbrengsten betreft:
Dit is een recent overzicht van de gezamenlijke opbrengsten van zonnepaneelbezitters die hun zonnestroom opbrengsten monitoren via de gratis online solar monitoring site PVOutput (en zich aangemeld hebben bij het Netherlands team).
In een eerdere blogpost schreef ik over hoe de Youless gebruikt kan worden om de zonnestroom productie van zonnepanelen te monitoren.
De Youless kan deze productie opbrengsten koppelen met de gratis online energiemanager Bidgely. Op Bidgely is de productie goed te volgen, maar omdat Bidgely meer gericht is op het monitoren van energieverbruik, lieten we eerder ook zien hoe de dagopbrengsten automatisch met zonnestroomopbrengst.eu gekoppeld kunnen worden.
Dit is een prima solar monitoring dienst met een grote user base, maar het nadeel is dat er port forwarding op het internet modem moet worden ingesteld waardoor het wat meer voeten in de aarde heeft dan een koppeling met Bidgely. Bovendien kan het verloop gedurende de dag niet bekeken worden, zoals bij Bidgely wel het geval is.
Wat dat betreft lijkt PVOutput meer op Bidgely wat mogelijkheden en gemak betreft, maar dan gericht op het monitoren, delen en vergelijken van zonnestroom productie.
Overzicht PVOutput
De PVOutput web interface is prettig, strak en to-the-point. Het aardige is dat het delen van grafieken/tabellen met anderen eenvoudig gewoon met een link naar een PVOutput grafiek kan worden gedaan.
Bovenstaande live (gedurende de dag) grafiek is afkomstig van een systeem dat met een YouLess wordt gemonitord. Hierin is zowel het opgewekte vermogen (Watt) als de geaccumuleerde opgewekte energie (kWh) te zien. Op grotere tijdschalen wordt de effeciency (kWh/kW) samen met de opgewekte opbrengsten (kWh) getoond. Er zijn verder nog statistiek overzichten voor verschillende tijdsperioden (seizoen, etc.) op te vragen en PVOutput kan ook een email waarschuwing sturen wanneer er iets mis lijkt te zijn met de productie, zoals bijvoorbeeld een te lage output. Kijk voor een compleet overzicht van alle mogelijkheden op de documentatie pagina van PVOutput.
PVOutput Firmware
De YouLess kan gekoppeld worden met PVOutput met de PVOutput firmware. Deze firmware verschilt alleen in het Upload deel van de web interface, waar in dit geval met PVOutput gekoppeld wordt in plaats van met Bidgely; verder werkt alles hetzelfde.
Een standaard (Bidgely) YouLess kan eenvoudig worden voorzien van de PVOutput firmware door deze te flashen met de PVOutput firmware. Hoe de YouLess geflasht kan worden is in deze blog post te lezen.
Voor diegenen die meteen aan de slag willen met een Youless met de PVOutput firmware, hebben we echter ook een YouLess aan de winkel toegevoegd die al vooraf geladen is met de PVOutput firmware. De firmware hoeft dan niet meer geflasht te worden.
Koppelen met PVOutput
De PVOutput koppeling procedure gaat iets anders dan bij Bidgely, maar het principe is vergelijkbaar. Kort samengevat moet er een system id en een API key op de Youless Upload pagina worden ingevuld, waarmee de YouLess live productiedata naar PVOuput kan sturen. Om de koppeling te vergemakkelijken hebben we een PVOutput specifieke quick guide handleiding samengesteld.
De PVOutput firmware en quick-guide zijn uiteraard op onze downloads pagina te vinden
Parage OS X app
door Andras Tucsni
Desktop app/widget voor Mac gebruikers

Met de Windows gadget van YouLess kun je live je energieverbruik op de PC desktop volgen. Het handige hiervan is dat dit de bewustwording van het eigen energieverbruik verhoogt, terwijl je ondertussen met dagelijkse dingen op de computer bezig bent. Je hoeft op deze manier niet steeds “bezig te zijn” met het letten op wat het verbruik is, want de gadget bevindt zich in het blikveld en belangrijke veranderingen zijn makkelijk te volgen door kleurveranderingen.
Mac gebruikers moesten tot voor kort iets soortgelijks missen, want deze gadget werkt alleen op Windows. Met de Parage YouLess app/widget voor OS X van Boudewijn de Buck, kunnen Mac gebruikers nu ook op dezelfde manier het energieverbruik in de gaten houden.
OS X kent het widgets concept al vanaf 2005, dus voordat Windows gadgets had (vanaf Vista). Deze widgets zijn alleen niet op de desktop zichtbaar, maar op een apart dashboard. Voor een Youless widget is het echter juist prettig als deze altijd in het zicht is.
De parage app/widget is dan ook niet als een dashboard widget uitgevoerd, maar als een app die wel op de desktop zichtbaar is. Bovendien kan de app optioneel always on top gezet worden en eventueel ook semi-transparant gemaakt worden.
Een handige extra functie is dat het dock icon ook het actuele verbruik toont. Hierdoor kan ook wanneer het venster niet zichtbaar is, er toch een oog op het actueel verbruik gehouden kan worden.
Je zou kunnen zeggen dat dit een app is met een “widget look and feel”. Voor Youless gebruikers met een Mac is de fraaie Parage app/widget denk ik wel een must-have toevoeging te noemen. De Parage app, en meer informatie hierover is te vinden op www.parage.net.
Updaten van Youless firmware
door Andras Tucsni
Overzicht van firmware update procedure

Tegenwoordig kunnen bijna alle apparaten met een netwerk aansluiting wel “geüpdate” worden met een nieuwere versie van de firmware. De Youless is wat dat betreft geen uitzondering. Het proces van updaten wordt in het geval van de Youless ook wel flashen genoemd omdat de firmware zich in flash geheugen bevindt.
Flashen heeft natuurlijk alleen zin als er iets van een verbetering te halen valt. De huidige versie van de Youless standaard firmware is versie 1.2.0, en alle Youlessen die sinds half juli 2012 zijn uitgeleverd hebben deze firmware al. De meeste verschillen met de eerdere versies 1.1.x zitten hem in details omdat de Youless firmware al vrij uitvoerig getest is, maar er zijn 2 veranderingen die voor sommigen de moeite van het updaten waard kunnen zijn, namelijk:
- De Youless web interface is in versie 1.2.0 naast de gebruikelijk poort 80 ook op poort 32848, 16464 en 49232 te bereiken. Dit is handig wanneer de Youless via port forwarding vanaf het internet bereikbaar moet zijn, maar het internet modem geen translatie van poortnummers ondersteunt (en poort 80 al bezet is).
- In sommige gevallen kan in versie 1.1.x na een lange tijd van gebruik (vaak meer dan een jaar) de kWh tellerstand een flink stuk terugvallen. Op de dag dat dit gebeurt klopt de verbruiksregistratie dan niet meer. In versie 1.2.0 is dit verholpen.
De firmware versie van de Youless staat op de home pagina van de web interface vermeld, dus het is makkelijk om te zien welke versie er nu draait en of er dus een update gedaan kan worden of niet.
Het updaten van firmware kan wat spanning geven bij mensen die weleens meegemaakt hebben dat een update van een apparaat mislukte, waarna deze niet meer werkte en er allerlei capriolen uitgehaald moesten worden om dit te herstellen. Als geruststelling wil ik daarom zeggen dat het gelukkig niet mogelijk is om de Youless door een mislukte update onbruikbaar te maken. Wel is het mogelijk dat de firmware niet meer functioneert na een onderbroken update poging, maar de oplossing is om het flashen gewoon nog een keer te doen. Flashen kan dus altijd opnieuw geprobeerd worden zonder dat een ingewikkelde herstelprocedure nodig is, en dat is wel een prettige gedachte.
Nieuwe firmware versies zijn beschikbaar als flash utility voor Windows. De firmware wordt door de flash utility in de Youless geladen, waarbij de computer die de flash utility draait op hetzelfde (thuis)netwerk aangesloten moet zijn als de Youless. Daarna hoeft alleen het IP adres van de Youless ingevoerd te worden en het flashen kan na een paar automatische controles beginnen. In totaal duurt het flashen zelf ongeveer een halve minuut, dus het is niet nodig om tussentijds een kop koffie te halen. Alle instellingen en de interne logdata blijven na een update intact.
Hieronder is een screencast die laat zien hoe dit in zijn werk gaat (tijdens het flashen versneld weergegeven voor het kijkgemak):
In de Youless gebruikershandleiding staat de flash procedure achterin in detail beschreven voor wie het precies wil weten. Hier staat ook beschreven hoe opnieuw te flashen mocht de eerste keer niet geslaagd zijn: de enige extra handeling die daarbij nodig is, is om de Youless handmatig te resetten.
De actuele firmware versie is op de downloads pagina te vinden.
Youless spreadsheets verbeterd
door Andras Tucsni
Nieuwe versie Excel en Calc spreadsheets

Hoewel de Youless zelfstandig data kan uploaden naar een online dienst zoals Bidgely, zijn er ook gebruikers die graag de data zelf offline willen hebben in een spreadsheet. De meest voorkomende manier om data uit een apparaat in een office pakket te krijgen, is meestal om een export te doen naar een .csv bestand en dit bestand vervolgens weer te importeren het office pakket.
Omdat we dit voor de Youless handiger wilden maken hebben we voor de twee meest gebruikte spreadsheet programma's (Microsoft Excel en OpenOffice/LibreOffice Calc) een macro gemaakt die met één druk op de knop de data via het netwerk uit de Youless leest en de spreadsheet aanvult met de nieuwste meetwaarden.
De vorige versie van de Excel macro haalde de data echter t/m de laatste dag van de vorige maand binnen, waardoor de meest recente data ontbrak. We hebben dit nu verbeterd zodat de verbruiksgegevens t/m de laatste dag binnengehaald worden. Voor Calc was dat al zo.
Naast de dagwaarden is het nu voor versie 3 van beide macro's ook mogelijk om uurwaarden te laden. Hoewel waarschijnlijk vooral de dagwaarden praktisch zijn bij spreadsheet gebruik, hebben we dit erbij gedaan omdat er een paar keer om gevraagd is. In de Calc macro is verder een probleem opgelost zodat deze nu ook met LibreOffice werkt.
De macro's zijn dus voornamelijk bedoeld als vervanging van de .csv import/export procedure. We hebben verder nog als extra een paar grafieken in de spreadsheets toegevoegd als voorbeeld van hoe de data gepresenteerd kan worden. Vooral in de Excel spreadsheet zijn deze voorbeelden vrij uitgebreid; in deze nieuwe versie worden de nieuwe uurwaarden ook in een grafiek getoond.
De spreadsheets met embedded macro's zijn te downloaden van de downloads pagina. Let er op dat het mogen uitvoeren van macro's standaard uit staat in office paketten. Dit moet wel eerst aangezet worden; bij voorkeur zodanig dat er na het openen van de spreadsheet eerst akkoord gegeven moet worden om het uitvoeren van de macro's in het bestand toe te staan.
Youless en domotica
door Andras Tucsni
Mogelijkheden om de Youless te koppelen met domotica systemen

Het is een poosje rustig geweest op het Youless blog, maar dat betekent niet dat er ondertussen niets gebeurd is. Achter de schermen is er ondertussen doorgewerkt; daarover volgt binnenkort meer op dit blog.
Eerst besteed ik hier nu aandacht aan het werk dat anderen gedaan hebben, namelijk de mogelijkheid om de Youless met domotica systemen te koppelen. De Youless is is een open apparaat met een open interface zodat iedereen die dat wil de Youless data kan koppelen met eigen software of systemen. Dat is dan ook gebeurd; er zijn inmiddels door diverse mensen scripts, widgets en koppelingen met domotica systemen gemaakt.
Het tonen van het energieverbruik in huis is eigenlijk iets dat standaard in een domotica systeem thuis hoort. Het is daarom niet vreemd dat er koppelingen voor de Youless zijn gemaakt in domotica systemen die flexibel zijn wat betreft mogelijkheden om via het netwerk data in te lezen. Hieronder volgt een overzicht van domotica systemen waarmee dit mogelijk is:
Homeseer: De Youless werd al vrij vroeg gespot op het domotica.eu forum waar een script voor het koppelen van de Youless met Homeseer is gepost (met dank aan Yellowbird en nikagl).
Domotiga: In het Nederlandse Domotiga “Open Source home automation for Linux” is ook een Youless koppeling toegevoegd (met dank aan TD-er, Pixelmagic en Ron Klinkien).
Vera (Micasaverde): Meinaart van Straalen heeft een Youless plugin gemaakt voor Vera. Deze functionaliteit is als MiOS plugin te downloaden.
Domoticz: Domoticz is een nieuw open source domotica platform die sinds kort ook een koppeling met Youless ondersteunt (met dank aan gizmocuz).
Waarschijnlijk zullen er nog wel meer volgen in de toekomst, of misschien is bovenstaande lijst nog niet compleet (in dat geval hoor ik dat graag). Wanneer er meer mogelijkheden verschijnen zal ik daar nog een follow-up over posten.
EDIT (per email ontvangen):
Powerhome: In Powerhome is het ook mogelijk de Youless data in te lezen en dit op een virtuele elektriciteitsmeter te visualiseren (met dank aan Peter Krom). Zie ook hier voor meer informatie.
N.B. Waar ik geen expliciete toestemming had om de volledige namen van auteurs te gebruiken heb ik alleen nicknames genoemd in de creditering.